Családsegítés

A Családsegítő Szolgálat minden szolgáltatását térítésmentesen vehetik igénybe a kerületünkben állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok. Bizalommal fordulhatnak felénk szociális vagy mentálhigiénés problémák meglétekor, illetve anyagi, lakhatási, díjtartozási nehézségekkel. A kollégák segítséget nyújtanak egyéb krízishelyzet miatt támogatásra szoruló személyek, családok számára - az okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából.

Különböző speciális szakemberek várják a hozzánk forduló ügyfeleket az alábbi témákban:

 1. Jogi tanácsadás – Urbánné dr. Csató Julianna jogász ingyenes jogi tanácsot ad, iratot szerkeszt bármely témában. Előzetes személyes jelentkezés szükséges az igénybevételhez.
 2. Társadalombiztosítási ügyintézés – Genáhl Lászlóné ügyintézőnk segítséget nyújt leszázalékolással, nyugdíjaztatással, TB ellátásokkal kapcsolatos ügyekben.
 3. Mentálhigiénikus tanácsadás – szakemberünk segít a krízishelyzetek feldolgozásában, mindennapi nehézségekhez megküzdési stratégiák kialakításában, védekező mechanizmusok felépítésében. A társadalom és munka világába való beilleszkedés megkönnyítése is cél lehet.
 4. Munkavállalási tanácsadás – Emberi Erőforrás tanácsadónk segítséget nyújt a munkanélküliséggel és a munkavállalással kapcsolatos problémák megoldásához. A tanácsadó egyéni és csoportos szolgáltatásokkal segít feltárni illetve leküzdeni a munkavállalást akadályozó tényezőket és javítani az elhelyezkedési esélyeket.
 5. Adósságkezelési és adósságcsökkentési tanácsadás – Rubi Orsolya az adósságterhekkel küzdő családok háztartásának megváltozott gazdasági helyzetéből kialakult kríziseinek elhárítása, különös tekintettel a lakásfenntartást veszélyeztető körülményekre, melyek lakhatási problémákat idézhetnek elő. Az adósságkezelési szolgáltatás módja: tanácsadás, adósságcsökkentési támogatás közvetítése, ügyintézés, információnyújtás.

A pesterzsébeti lakosok számára az alábbi szolgáltatásokkal állunk rendelkezésére:

 • Könyvtár – lakosaink könyveket kölcsönözhetnek, valamint cserélhetnek. Minden hétfőn 15-17 óráig.
 • Szabadpolc – megunt könyveit cserélheti le minden kedden 15-17 óráig.
 • Kreatív kézműves klub – ünnepek alkalmával tartalmas ajándéktárgyak elkészítésében segítünk. Közös élményekkel gazdagodhatunk együtt.
 • Kommunikációs, önismereti tréningen vehetnek részt az állásnélküliek. Segítséget nyújtunk játékos formában az álláskeresési technikák csiszolásában, önismereti tréningünkkel megtanulható a jó megjelenés, érdekképviselet.
 • Motivációs és személyiségfejlesztő tréning: a munkaerőpiacon leginkább hátrányos helyzetben lévő lakosok számára segítünk önbizalmuk helyreállításában. Támogatjuk a társadalmi kirekesztettségből adódó nehézségeik leküzdésében, egyéni esélyeiknek a javításában.
 • Készség, képesség fejlesztő tréning: Szituációk gyakorlása során fejlesztjük a kreativitást, önkifejezést.
 • Kreativitást fejlesztő tréning: Az elsajátítási folyamat során megbízhatóan működő egyéni kompetenciává válhassanak.
 • Gyászfeldolgozó csoport: Veszteségeink elfogadása a gyász fázisainak felismerése, megélése és feldolgozása. Tovább lépés az élet teljesebb éléséhez.
 • „Boldogság betakarítás” – hogyan találjuk meg a mindennapi boldogságot, saját nagyszerűségeink megélése.
 • Konfliktus, stressz kezelő tréning: Stresszor térképezés, felmérjük a stresszorokat az egyének esetében, az egyes munkakörökben dolgozók csoportjaiban, a kommunikációs viszonyokban, az emberi kapcsolatok rendszerében. Feltérképezzük a résztvevők jelenlegi, stresszhez kapcsolható szomatikus, pszichoszociális egészségi helyzetét, javaslatokat készítünk a stressz kezelésére egyéni szinten.
 • Családkonzultáció: A családban az egyéni motivációk, célok összehangolása a családi motivációkkal, célokkal, hagyományokkal és értékekkel.
 • Párkapcsolati problémamegoldó tréning: Párkapcsolati krízisek feltérképezése, a szeretetnyelv, és a családon belüli kommunikáció erősítése.
 • Adományraktár: Ügyfeleink számára heti egy alkalommal, szerdán 14.00-16.00 között használt ruhát, cipőt, konyhai eszközöket, könyveket, játékokat, bútorokat adományozunk. Cím: 1205 Budapest, Mártírok útja 87/a. Színtér Adományraktár. A szolgáltatást csak ruhajeggyel lehet igénybe venni, amit a Családsegítő Szolgálatnál lehet igényelni.
 • Gyermekholmi Börze: a kerület lakosai részére negyedévente rendezzük meg a börzét, ami nagy népszerűségnek örvend. A Hársfa Játszótéren kerül megrendezésre. Az asztalok korlátozott számban (max: 10 asztal) időpont egyeztetést követően ingyen igényelhetőek.
 • Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel szerződés keretein belül kerül eseti élelmiszeradomány kiosztásra a Családsegítő Szolgálatnál. A Családsegítő Szolgálat kétheti rendszerességgel oszt METRO-s élelmiszer adományt az ügyfeleink részére. A Családsegítő Szolgálatot a RE-CO Hungary Kft. támogatja rendszeres adományokkal.

Családsegítés